Romania, crestere spectaculoasa la productia ecologica. Care sunt suprafetele cultivate

Facebook
Twitter

Recentul raport FIBL privind evolutiile globale in sectorul organic indica faptul ca Romania inregistreaza progrese in domeniu, progrese care, comparativ cu alte tari sunt inca modeste.

Romania este al noualea mare producator de produse ecologice si se situeaza in primii zece producatori cu cresteri ale productiei bio conform ultimului raport FIBL 2019. Astfel, ultimul raport FIBL indica o crestere a suprafetei ecologice de 14,2 %, locul 6 in Europa la dinamica cresterii. Acest lucru demonstreaza ca exista un interes crescut al producatorilor romani de a produce ecologic, comparativ cu cel din alte tari din Europa.

Aceasta dinamica de crestere, in ultimii ani, nu a condus insa Romania pe locuri fruntase la ponderea produselor ecologice din totalul suprafetelor agricole la nivel national (doar 2% in Romania), mult mai scazut comparativ cu alte tari (Estonia 20,5%, Cehia 12,2%, Slovacia 10%, Lituania 8,1%, Germania 8,2%, Ungaria 4,3%, Polonia 3,4%, Bulgaria 2,9%).

Un dezavantaj al sectorului ecologic din Romania este legat de caracterul subdezvoltat al pietei interne, respectiv numarul mic de consumatori de produse ecologice. Mai mult, in Romania exista si o lipsa in colectarea permanenta de date statistice privind vanzarea si cumpararea de produse ecologice pe piata interna.

Un alt domeniu unde Romania sta mai bine, in comparatie internationala, este cel al colectarii de miere ecologica din zonele salbatice, locul 4 in lume ca suprafete de colectare (1.8 mil hectare in 2014).

De mentionat ca rapoartele FIBL (Institutul de Cercetari in Domeniul Agriculturii Organice) sunt cele mai apreciate si exacte in domeniul agriculturii ecologice, iar raportul pe 2019 are la baza date statistice nationale comparabile international pana la nivelul anului 2017.

“Noul raport FIBL,  facut public in luna februarie a.c.  la Biofach Nuremberg, ne arata clar unde stam in comparatie internationala in domeniul produselor ecologice: evolutii modeste comparativ cu  altii, potential mare ca productie si suprafata dar cerere interna scazuta, numar mic de procesatori si produse procesate, pondere modesta a suprafetelor ecologice in total si export putin valorificat. O piata nedezvoltata inca dar de mare potential” a precizat conf. univ. dr. Costin Lianu, presedinte INTER-BIO, director general USH Pro Business.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE