UE, despre majorarea sprijinului pentru apicultori

Facebook
Twitter

Adrian OROS, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, sustine propunerea Comisiei Europene exprimata in cadrul Reuniunii AGRIFISH de a creste sprijinul financiar alocat programului dedicat sustinerii apiculturii, de la 40 la 60 de milioane de euro pe an, dupa anul 2022.

Propunerea de a creste alocarea dupa 2022 vizeaza Programul National Apicol, intrucat in ce priveste alocarea totala pentru toate statele membre in perioada 2020 – 2022, aceasta este in valoare de 40 milioane de euro pe an, Romaniei revenindu-i suma de 31.492.100 euro pentru cei trei ani de derulare ai Programului. Facem precizarea ca din aceasta suma 50% din fonduri provin de la Uniunea Europeana prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), iar 50% este contributia Romaniei de la Bugetul de stat.

Propunerea de a creste valoarea sprijinului dedicat apiculturii va fi realizabila numai dupa aprobarea viitorului Cadru Financiar Multianual si finalizarea legislatiei viitoarei Politici Agricole Comune, 2021-2027, a precizat in cadrul intalnirii Phil Hogan, comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

In cadrul celei mai recente reuniuni a Consiliului AgriFish, delegatia Ungariei a sustinut o informare cu privire la situatia dificila din sectorul apicol, ocazie cu care ministrul Adrian OROS si-a exprimat sustinerea pentru solutiile propuse de delegatia ungara.

Este adevarat ca sectorul apicol se confrunta cu probleme multiple si ne exprimam de aceea toata sustinerea pentru solutiile propuse de delegatia ungara. Desi suntem cu totii de acord cu rolul pe care il joaca albinele, nu doar ca polenizator pentru agricultura, dar si ca sursa de produse ale stupului de o valoare extraordinara pentru umanitate, trebuie sa recunoastem ca acest sector are nevoie urgenta de masuri pentru a nu intra in colaps ireversibil. Sustinem masurile propuse de colegul ungar si solicitam Comisiei Europene sa ia in considerare stabilirea cat mai rapid a unui set de masuri menite sa protejeze mult mai eficient sectorul apicol european”, a afirmat ministrul OROS in cadrul Consiliului AgriFish.

Romania este unul dintre producatorii importanti de miere la nivel european, cu o productie de peste 29.000 tone raportata pentru anul 2018. La nivelul anul 2018, datele statistice, furnizate de Agentia Nationala pentru Zootehnie (ANZ) care au fost transmise si notificate la Comisie, arata ca erau inregistrate 1.848.790 familii de albine in Romania, pozitionandu-ne pe locul doi la nivel european, dupa Spania, care detine un efectiv de 2.961.000 familii de albine. In ceea ce priveste exporturile de miere ale Romaniei, pentru perioada 2016-2018, acestea au totalizat peste 33.000 tone, in timp ce importurile pentru aceeasi perioada s-au cifrat la aproximativ 12.000 tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE