4 idei de afaceri cu potential in zonele rurale

Facebook
Twitter

Frumusetea zonelor rurale din Romania este surprinsa prin peisajelele deosebite si aerul curat, dar si prin apropierea de animale si de roadele pamantului. Daca esti proprietarul unui teren aflat intr-o zona pitoreasca, care ofera o oaza de liniste si de relaxare, poti lua in considerare sa transformi spatiul intr-o mica afacere. Iata, mai departe, 4 idei de afaceri cu potential.

  • Infiintarea unei pensiuni agroturistice

Daca esti pasionat de domeniul ospitalitatii, iar pe terenul tau se afla o casa veche, atunci transformarea ei intr-o pensiune agroturistica poate fi varianta potrivita. Desi este un proiect complex, unde este important sa indeplinesti mai multe criterii, rezultatele pot fi pe masura. 

In decizia de a investi intr-o astfel de afacere, ia in calcul mai multe aspecte, precum:

  • dotarile unei pensiuni agroturistice: capacitate maxima de 8 camere, spatiu pentru servirea meselor si altele;
  • clasificarea pensiunii, respectiv numarul de margarete;
  • analiza componentelor pietei;
  • toate costurile necesare; 
  • posibilitatea accesarii unor fonduri europene.

In cazul unei clasificari cu 2 margarete, o cerinta este ca pensiunea sa fie dotata cu o cabina de dus la 10 locuri, separata pe sexe. Pentru a indeplini criteriile si a asigura confortul turistilor, ai in vedere sa renovezi o baie mica si sa organizezi o zona suplimentara pentru dus. 

Un calcul orientativ, care include inlocuirea placilor ceramice, a echipamentelor sanitare si montajul unei cabine, te ajuta sa estimezi mai bine costurile implicate. Chiar daca este o afacere mica la inceput, poti lua in considerare sa o extinzi prin noi facilitati oferite vizitatorilor.

  • Deschiderea unui restaurant traditional

Incepe prin a analiza cu atentie zona in care se afla terenul tau. De exemplu, o pozitionare buna este in apropierea anumitor obiective turistice, cum ar fi manastirile si traseele montane. 

Decizia de a deschide un restaurant are la baza analiza mai multor factori, inclusiv concurenta, clientii, costurile si variantele de aprovizionare. Alte criterii utile sunt arhitectura localului si facilitatile suplimentare. Parcarea, mai ales in zonele retrase, si o mica terasa, unde clientii se pot bucura de aerul curat, se pot dovedi niste alegeri inspirate.

Totodata, este important sa decizi specificul localului tau. Mizeaza pe produse proaspete, provenite de la fermierii si producatorii regionali. Vei avea de ales intre diverse preparate traditionale, precum si o serie de bauturi racoritoare si spirtoase. Daca restaurantul se afla pe malul unui lac, de exemplu, specificul poate fi unul pescaresc, alaturi de o selectie de vinuri locale.

  • Amenajarea unui camp cu flori

Pe retelele sociale, gasesti fotografii cu cei care viziteaza campurile de lavanda, rapita sau lalele. Astfel, o afacere cu flori poate sa atraga un numar mare de vizitatori. Insa, tine cont ca aceasta activitate implica sa te documentezi si sa acorzi atentie mai multor detalii.

Daca solul este nisipos sau argilos, cu un PH usor alcalin, o cultura potrivita este cea de lavanda, o planta perena.  Iata cateva lucruri de interes:

  • alegerea soiului (se recomanda Lavandula angustifolia si Lavandula X intermedia) si a distantei optime dintre butasii plantati;
  • ingrijirea acestora: irigarea, tunderea tufelor, eliminarea buruienilor, recoltarea;
  • identificarea optiunilor de monetizare a afacerii si eventualele parteneriate cu florariile, organizatorii de evenimente si producatorii de cosmetice.
  • Deschiderea unei ferme de animale

O mica ferma cu animale se poate transforma intr-un punct de atractie atat pentru copii, cat si pentru adulti. Pentru siguranta animalelor si a vizitatorilor, asigura-te ca ai luat toate masurile de protectie. In plus, fie ca este vorba despre pasari, cai, iepuri sau gaste, cresterea lor trebuie sa se faca in conditii optime de igiena si cu acces in aer liber.

Daca spatiul iti permite, amenajeaza si o mica livada cu pomi fructiferi sau o gradina cu legume, deoarece aceasta zona o sa fie apreciata de toata lumea. Organizeaza diverse activitati prin intermediul carora cei mici vor invata sa interactioneze cu animalele si sa se ocupe de ingrijirea diferitelor culturi.

Zonele rurale din Romania au un farmec aparte si merita sa fie descoperite, iar o afacere la tara va pune in valoare avantajele locului si va aduce beneficii atat pentru proprietar, cat si pentru comunitate. Tu in ce tip de afacere ai vrea sa investesti?

Sursa foto: Freepik

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE