Barbu(MADR): Romania ar putea obtine 30 de milioane de tone de porumb anual, dupa reabilitarea sistemului de irigatii

Facebook
Twitter

Romania ar putea obtine 30 de milioane de porumb in fiecare an, dupa ce programul de reabilitare a infrastructurii de irigatii va fi finalizata, in anul 2027. Aceasta cantitate este similara cu productia pe care Romania o inregistreaza in prezent la toate culturile de pe cele noua milioane de hectare, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„Avem 162 de amenajari cuprinse in programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii, 31 le-am receptionat pe o suprafata de 581.000 de hectare si sunt functionale. Avem 42 de obiective care au fost incepute de cand am preluat mandatul la Ministerul Agriculturii si sunt in finalizare cu inca 622.000 de hectare. De asemenea, mai avem 16 in licitatie publica si 49 de obiective la care este finalizata proiectarea. Cu acestea se termina cele 2,2 milioane de hectare pe care le-am prevazut in program”, a declarat, pentru AGERPRES, Florin Barbu.

Oficialul MADR a precizat ca au fost prevazute fonduri in bugetul Ministerului Agriculturii pentru irigatii, respectiv 100 de milioane de euro credite bugetare si peste 200 de milioane de euro credite de angajament.

Citeste si: Ingrijorare la nivel mondial: productia de grau si porumb ar putea scadea dramatic in urmatorii ani

„De asemenea, am lansat si suntem in depunere de proiecte pe infrastructura secundara de irigatii, unde avem 400 de milioane de euro alocate, valoarea proiectelor fiind de 1,5 milioane de euro cu sprijin integral de la Comisia Europeana, fara cofinantare si inclusiv TVA-ul este eligibil, iar in componenta lor, pe langa reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii, beneficiarii pot sa-si achizitioneze si echipamentele de irigat pentru suprafata pe care o reabiliteaza”, a adaugat el.

Intrebat cand considera ca ar putea fi functional sistemul de irigatii existent in Romania inainte de ’89, de aproape trei milioane de hectare, Barbu a raspuns: „Niciodata nu s-a irigat pe trei milioane de hectare, nici inainte de 1989, pentru ca este rotatia culturilor.

Sunt culturi de toamna, culturi de primavara, dar pot sa va sigur ca, pana in 2027, sistemul pentru cele 2,2 milioane de hectare va fi reabilitat integral in Romania si am putea creste considerabil productia agricola. Va dau un exemplu: daca vom iriga cele 2,2 milioane de hectare pe care le reabilitam pana in 2027 si avem o cultura de porumb cu o medie de 15 tone/ha, am putea obtine 30 de milioane de tone de porumb numai intr-un an, de pe doua milioane milioane hectare, practic cat ar produce Romania in momentul de fata pe toate culturile pe care le avem pe cele 9 milioane de hectare”, a subliniat Barbu.

In ceea ce priveste Canalul Siret-Baragan, un proiect inceput in anul 1986 pe raul Siret, intre Barajul Calimanesti si Lacul Dridu, care trebuia sa aiba o lungime de 198 de kilometri, ministrul Agriculturii a subliniat ca lucrarile vor incepe in luna septembrie pe aproximativ 33 de kilometri, in prezent fiind aprobat studiul de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici si lansata licitatie pentru lucrari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE