Cerealele ieftine din Ucraina genereaza nemultumiri. UGA cere suspendarea

Facebook
Twitter

Planul Guvernului Ucrainei, de a pune preturi minime de export pentru unele produse agricole, printre care si cerealele, va cauza pierderi pentru fermieri, avertizeaza Uniunea Traderilor de Cereale(UGA).

Ucraina cauta sa-si majoreze veniturile si in acelasi timp sa faca fata impactului protestelor fermierilor din Europa, nemultumiti ca importurile ieftine din aceasta tara le afecteaza afacerile.

Ca reactie la proteste, Uniunea Europeana, care acordase Ucrainei acces fara taxe vamale pentru a o ajuta dupa invazia ruseasca din 2022, a impus limite la unele importuri.

Citeste si: Ce sprijin a acordat APIA fermierilor pentru Campania 2023?

Guvernul Ucrainei a facut calcule pentru a stabili preturi minime de export pentru unele produse agricole, desi adjunctul ministrului Agriculturii, Mykhailo Sokolovi, a anuntat ca reglementarile nu vor intra in vigoare cel putin pana in august.

„Va avea un impact negativ asupra capacitatii exportatorilor de a-si indeplini obligatiile, va submina increderea partenerilor internationali in contrapartile ucrainene, va complica planificarea si finantarea activitatilor de export si, in acelasi timp, va reduce competitivitatea marfurilor ucrainene pe pietele mondiale”, se arata in comunicatul UGA.

Preturile minime se vor aplica la livrarile de grau, porumb, ulei de floarea soarelui, rapita, soia si alte produse agricole majore.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE