Constructia unei ferme zootehnice: cinci sfaturi practice de luat in considerare

Facebook
Twitter

Infiintarea unei exploatatii zootehnice, fie ca vorbim de o ferma mare sau de una familiala, se poate face doar prin respectarea unor reguli stricte in ceea ce priveste locul amplasarii, precum si conditiile de depozitare a deseurilor. Mai mult decat atat, si in timpul procesului de constructie este necesar sa se tina cont de o serie de sfaturi care ne vor ajuta sa dezvoltam o ferma zootehnica moderna.

In primul rand, un fermier care doreste sa construiasca o exploatatie zootehnica trebuie sa verifice reglementarile in domeniu in ceea ce priveste distanta amplasarii fermelor de animale fata de zonele locuite.

1. Unde amplasam ferma zootehnica

Daca studiile de impact nu stabilesc alte distante specifice, conform legislatiei in vigoare, distantele minime de protectie sanitara, recomandate intre zonele protejate si o serie de unitati care produc disconfort si unele riscuri sanitare, sunt urmatoarele: ferma de taurine – pana la 500 capete – 200 m, iar peste 500 capete – 500 m; ferma de pasari, pana la 5.00 capete – 500 m, iar peste 5.000 capete – 1.000 m; ferma de oi – 100 m; ferma de porci – pana la 2.000 capete – 500 m, intre 2.000-10.000 de capete – 1.000 m si peste 10.000 capete – 1.500 m; platforme sau locuri pentru depozitarea gunoiului de grajd, in functie de marimea unitatilor zootehnice deservite – 500 m.

Pentru persoanele particulare, care doresc sa creasca cel mult 5 capete de porcine si 5 de bovine, amplasarea grajdului trebuie sa se faca la cel putin 10 m de cea mai apropiata locuinta invecinata.

2. Avize si aprobari pentru ferma

Pentru a demara constructia propriu-zisa, fermierul trebuie sa solicite si o serie de avize. Aceste aprobari sunt: avizul de amplasment; avize si acorduri pentru accesul la utilitati precum apa, curenta, energia electrica, sursa de incalzire (gaze, reteaua de termoficare) etc.; avizul unitatii de pompieri; avizul comandantului de Protectie Civila, al Inspectoratului pentru Sanatatea Medie.

Aceste aprobari vor fi inscrise in Certificatul de Urbanism pe care fermierul trebuie sa-l solicite de la Administratia Publica Locala inainte de a se incepe elaborarea proiectului. Totodata, dupa realizarea constructiei si a instalatiilor, investitorul mai trebuie sa se adreseze la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentara, cat si Directia Judeteana de Sanatate Publica, care vor verifica daca noua constructie respecta normele in vigoare si functioneaza la parametrii din proiect.

3. Cum construim eficient si rapid ferma

Pe langa folosirea materialelor de calitate, construirea unei ferme este important sa se bazeze si pe o tehnologie moderna. De exemplu, in timpul constructiei, investitorul trebuie sa acorde o atentie sporita si umiditatii excesive, care poate afecta structura de rezistenta sau chiar utilajele folosite.

Dezumidificatoarele profesionale sunt construite special pentru a extrage umiditatea din aer, acestea avand capacitatea sa colecteze o cantitate de apa de pana la 150 litri, in regim de lucru continuu de 24 ore. Un dezumidificator reduce atat umiditatea, cat si presiunea vaporilor, asa ca eficienta lui este net superioara sistemelor de incalzire. Mai mult decat atat, pentru ca sunt gandite pentru asta, ele vin si cu specificatii clare cu privire la timpul necesar de uscare in functie de materiale si de grosimea lor.

O solutie rapida si avantajoasa din punct de vedere al costurilor este inchiriererea unui aparat care sa readuca umiditatea aerului in parametrii normali. Oferte pentru inchirierea unui dezumidificator, precum si mai multe detalii despre avantajele folosirii unui astfel de aparat puteti gasi pe acest site.

4. Investitii necesare in ferma

Dupa finalizarea constructiei, o alta serie de investitii sunt necesare pentru a incepe activitatea propriu-zisa. In functie de specificul fermei zootehnice, este necesar sa achizitionam instalatii de adapare, precum si aparate de muls, daca dorim sa realizam o ferma de crestere a vacilor de lapte. De asemenea, o investitie importanta va fi si achizitionarea materialului biologic, care poate depasi 1.000 euro pe animal, in cazul bovinelor de rasa.

Nu in ultimul rand, este necesar sa realizam si o serie de investitii care ne vor face viata mai usora in ferma. De exemplu, un neutralizator de mirosuri. Acesta este mai exact un generator de ozon ultraperformant capabil sa elimine orice miros intr-un timp foarte scurt. Ozonul este un agent de oxidare foarte reactiv, care nu numai că inlatura mirosurile care provin de la mucegai, fum statut sau alte organisme, ci si trateaza si purifica aerul. Aparatul este echipat cu un modul de regenerare de oxigen conceput pentru a accelera procesul, astfel ca nu este nevoie sa asteptati pana puteti sa intrati in camera care a fost tratata ca in cazul generatoarelor conventionale.

5. Accesarea fondurilor europene

Fermierii care doresc sa construiasca o exploatatie zootehnica au posibilitatea sa acceseze si fonduri europene nerambursabile, de exemplu prin submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Solicitantiii eligibili pentru sprijinul acordat prin Submasura 4.1 sunt fermierii definiti conform Regulamentului (CE) 1307/ 2013, art. 4, ca fiind persoane fizice sau juridice sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup si membrii sai il detin in temeiul legislatiei nationale, ale caror exploatatii se situeaza pe teritoriul Romaniei si care desfasoara o activitate agricola.

In cazul fermelor avand dimensiunea economica peste 500.000 SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 30% si nu va depasi:

  • in cazul proiectelor care prevad achizitii simple – maximum 500.000 euro;
  • in cazul proiectelor care prevad constructii- montaj – maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respective maximum 1.500.000 euro pentru legume in spatii protejate (sere) si sectorul zootehnic;
  • in cazul proiectelor care prevad crearea de lanturi alimentare integrate la nivel de exploatatie agricola – maximum 2.000.000 euro;

In cazul fermelor avand dimensiunea economica pana la 500.000 SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi:

  • in cazul proiectelor care prevad achizitii simple – maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
  • in cazul proiectelor care prevad constructii – montaj – maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal si maximum 1.500.000 euro pentru legume in spatii protejate (sere) indiferent de marimea exploatatiei si sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
  • in cazul proiectelor care prevad crearea de lanturi alimentare integrate la nivelul exploatatiei agricole – maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici care nu propun investitii in spatii protejate;

Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE