Focul bacterian la mar, par si gutui, o abordare moderna de prevenire

Facebook
Twitter

Ani de munca si investitii considerabile pot fi distruse intr-un timp scurt, daca bacteria Erwinia amylovora se instaleaza in livada ta. Acest agent patogen cauzeaza aparitia focului bacterian, boala care poate sa-ti compromita intreaga recolta din livezile de mar, par si gutui. 

Avand in vedere ca se manifesta in doua etape, preponderent in lunile mai si iunie, revenind in forta in lunile septembrie si octombrie, implementarea unor strategii moderne de prevenire si control este necesara pentru a proteja livezile de aceasta amenintare. 

Descopera in continuare care sunt perioadele de risc, ce produse inovatoare poti folosi pentru controlul focului bacterian, precum si care sunt metodele integrate pentru protectia livezilor. 

Tine cont de perioadele de risc pentru raspandirea bolii 

Erwina amylovora, atac pe frunze si pe fructele tinere, de mar

Anumite perioade si conditii specifice favorizeaza raspandirea acestei boli. De exemplu, primavara devreme sau toamna tarziu, riscul de raspandire este crescut din cauza ranilor mecanice, rezultate in urma taierilor pomilor fructiferi. Aceste leziuni pot fi portite de intrare pentru bacteria Erwinia amylovora, facilitand astfel infectia. 

Pe langa perioadele de risc maxim, sunt necesare monitorizarea continua si implementarea unor masuri pentru a preveni si limita extinderea focului bacterian. Este important de mentionat faptul ca severitatea infectiei este influentata de:

  • specia si soiul gazda;
  • conditiile de mediu;
  • varsta tesuturilor gazda;
  • starea nutritionala a tesuturilor gazda.

Asadar, prevenirea eficienta a bolii necesita o abordare integrata si un tratament foc bacterian

In timpul vegetatiei, boala poate fi raspandita prin intermediul picaturilor de ploaie sau al insectelor, cum ar fi mustele, furnicile, albinele si viespile, care pot transporta bacteriile de la un pom la altul. 

Pe langa ploaie, care contribuie cel mai mult la diseminarea patogenului, umiditatea crescuta din atmosfera si temperaturile ridicate favorizeaza si ele proliferarea bacteriei. De asemenea, in lunile de vara, pasarile, iar in lunile de toamna si pana la aparitia inghetului, vantul pot reprezenta alte cauze pentru raspandirea bolii. 

Simptome – cum recunoastem boala?

Boala se dezvolta in trei etape si fiecare are simptome specifice: 

  1. Prima etapa are loc la inceputul primaverii, cand florile afectate se ofilesc, se brunifica si devin negre. Mai apoi, infectia se extinde catre penducul, care se innegreste si exuda lichid in conditii calde si umede. 
  2. In a doua etapa, frunzele lastarilor se ofilesc si raman atasate de pom, iar lastarii devin bruni (la mar si gutui) sau negri (la par) si se curbeaza in forma de carlig. In plus, pe lastarii bolnavi apar picaturi de exudat alb-pai sau rosu inchis, iar uneori se formeaza filamente vascoase. 
  3. In a treia etapa, apar ulceratii pe ramurile mai vechi, pe sarpante si trunchi, cauzând leziuni, iar tesuturile de sub scoarta devin maro-rosiatice.

Foloseste produse inovatoare pentru controlul focului bacterian 

Unul dintre putinele produse omologate pentru prevenirea focului bacterian este Regalis Plus, un regulator de crestere care are si rol de fungicid, destinat livezilor de mar, par si gutui. La baza acestui produs inovator se afla substanta activa prohexadion-calciu.

Astfel, Regalis Plus:

  • sporeste rezistenta fiziologica la diferiti agenti patogeni;
  • contribuie la controlul focului bacterian.

Pentru focul bacterian, pe parcursul unui sezon de vegetatie, vor fi necesare doua tratamente. 

  • Primul tratament se realizeaza in perioada infloritului (BBCH 60-69), cand pomii sunt deosebit de vulnerabili la infectii, iar al doilea, la inceputul formarii fructelor (BBCH 71-75). Doza recomandata pentru tratamentul merilor este de 1,25 kg/ha, in timp ce pentru peri si gutui, doza este de 1,5 kg/ha.  

Se recomanda sa nu se aplice mai mult de 3 kg/ha intr-un sezon de vegetatie si sa se evite amestecarea cu produsele pe baza de calciu utilizate pentru combaterea carentelor de calciu. 

Alege metode integrate de prevenire 

Focul bacterian (Erwina amylovora), la gutui

Masuri agrotehnice care contribuie la prevenirea raspandirii infectiei, cateva exemple: 

  • Dezinfectarea instrumentelor de taiat pentru a limita transmiterea bacteriei;
  • Taierea si arderea lastarilor afectati de focul bacterian Utilizarea unor soiuri rezistente;
  • Realizarea corecta a taierilor la pomii fructiferi;
  • Monitorizarea constanta a livezilor si identificarea precoce a infectiilor;
  • Amanarea taierilor in verde pana la dezvoltarea mugurilor terminali, in jurul mijlocului lunii august, in conditii de vreme uscata. 

Asadar, adoptarea unei abordari integrate, care imbina utilizarea unor produse inovatoare de protectie cu masuri agrotehnice si fitotehnice adecvate, este o strategie eficienta pentru prevenirea si controlul focului bacterian. 

 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE