Pregatirea culturii de rapita de toamna pentru intrarea in iarna – 3 strategii eficiente

Facebook
Twitter

Rapita de toamna se adapteaza cel mai bine conditiilor climatice din tara noastra si are potentialul de a oferi profituri superioare fata de cultura de grau si de a aduce beneficii precum imbunatatirea fertilitatii solului si prevenirea eroziunii. Datorita noilor tehnologii de cultivare si hibrizilor moderni, se pot obtine recolte bogate si de calitate chiar si in zonele cu provocari climatice.  

In acest sens, pregatirea culturii de rapita pentru sezonul rece presupune aplicarea, inca din toamna, a unor strategii eficiente pentru o cultura productiva si sanatoasa. In continuare, vei descoperi trei dintre acestea. 

1. Combaterea buruienilor toamna 

Buruienile concureaza cu plantele de cultura pentru nutrienti, apa si lumina, iar daca nu sunt combatute la timp, pot necesita tratamente suplimentare. In cultivarea rapitei de toamna, exista doua sisteme principale de productie: cel conventional si tehnologia Clearfield®.  

Pentru sistemul conventional de productie, se utilizeaza hibrizi conventionali, combinati cu erbicide potrivite. Expertii recomanda erbicidarea in doua etape: preemergent si postemergent. Preemergent poti aplica erbicidul Butisan® Avant, care asigura controlul unui spectru larg de buruieni dicotiledonate si monocotiledonate. Produsul contine trei substante active: Dimetenamid-P, Quinmerac si Metazaclor, care ofera o solutie mai stabila si mai eficienta in lupta cu buruienile, comparativ cu erbicidele standard.

Acest erbicid poate fi aplicat si in postemergenta timpurie, insa pentru combaterea buruienile specifice in postemergenta se recomanda utilizarea produselor cu substante active si moduri de actiune diferite pentru a preveni dezvoltarea rezistentei. Asadar, in postemergenta tipica, poti folosi erbicidul EFFIGO™ S cu aplicare foliara, avand la baza trei substante active: Clopiralid, Picloram si Aminopiralid, pentru a combate buruienile dicotiledonate anuale și perene din cultura de rapiţă. 

Spre deosebire de sistemul conventional, tehnologia Clearfield® combina un erbicid puternic cu hibrizi selectivi de rapita care au un potential ridicat de productie. Aceasta metoda inovatoare asigura o combatere eficienta a buruienilor, fara a afecta culturile si elimina necesitatea aplicarii erbicidelor preemergente.

In acest caz, utilizeaza Cleravo®, un erbicid rezidual si de contact ce se foloseste doar cu hibrizii de rapita Clearfield si contine substantele active Imazamox si Quinmerac. Acest produs combate un spectru larg de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate, inclusiv Anthemis spp., Brassica napus, Capsela bursa-pastoris, Galium aparine si Matricaria spp., precum si alte buruieni crucifere. Pentru a imbunatati eficienta rezultatelor, se utilizeaza impreuna cu adjuvantul DASH® HC in doza de 0,8-1 l/ha. 

2. Combaterea bolilor si aplicarea unui regulator de crestere 

Hibrizii de rapita pot prezenta un anumit grad de rezistenta la unele dintre cele mai devastatoare boli, precum putregaiul negru (Phoma lingam) si verticilioza (Verticillium longisporum). Insa pentru prevenirea si controlul complet al bolilor din cultura de rapita, se recomanda utilizarea unor fungicide specifice, omologate si alternarea produselor care au moduri de actiune si substante active diferite, pentru a preveni aparitia formelor de rezistenta la fungicide.

De asemenea, poti utiliza un regulator de crestere cu proprietati fungice, cum ar fi Architect® cu o formulare complexa care functioneaza atat ca arhitect al plantelor, cat si ca fungicid, datorita celor trei substante active din compozitia sa: 

  • piraclostrobin – actioneaza ca fungicid, blocand dezvoltarea agentilor patogeni; 
  • clorura de mepiquat si prohexadion calciu – functioneaza ca regulatori de crestere, inhiband giberelinele in plante. 

Utilizarea unui regulator de crestere este necesara pentru sporirea rezistentei la iernare, precum si pentru limitarea caderii plantelor in cazul aplicarii in primavara.

3. Combaterea insectelor 

Dupa rasarire, rapita poate fi atacata de numeroase insecte daunatoare. De aceea cultura trebuie urmarita in permanenta pentru a lua masurile de protectie si aplicarea de insecticide  specifice, omologate pentru daunatorii prezenti in cultura, respectand instructiunile inscrise pe eticheta ambalajelor.

Ca regula generala, riscul de infestare cu insecte sau agenti patogeni creste daca rapita este cultivata succesiv pe acelasi teren (monocultura). Aceasta poate fi cultivata pe acelasi teren dupa 3 ani, iar daca apare Sclerotinia sclerotiorum, este necesara o pauza mai lunga, de 6-8 ani. Prin rotatia cu o planta care nu este vulnerabila la aceleasi insecte sau agenti patogeni, se poate reduce semnificativ riscul de infestare pentru urmatoarele culturi. Bune premergatoare pentru cultura de rapita de toamna sunt cerealele de toamna (graul si orzul), mazarea, cartofii timpurii, borceagul de toamna si trifoiul rosu. De asemenea, rapita este o buna premergatoare pentru majoritatea plantelor, eliberand terenul devreme si lasandu-l curat de buruieni, iar adesea este urmata de cereale de toamna precum graul si orzul. 

Asadar, printr-o pregatire corecta a culturii de rapita pentru sezonul rece, vei asigura o cultura capabila sa supravietuiasca iernii si sa ofere recolte calitative si bogate. 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE