Sprijin pentru cumpararea de utilaje agricole. Cine poate aplica?

Facebook
Twitter

Fermierii pot accesa fonduri europene pentru achizitia de utilaje agricole. Sprijinul se adreseaza cultivatorilor de sfecla de zahar, iar valoarea totala este de 1,5 milioane de euro. Conditiile accesarii sprijinului sunt disponibile pe site-ul AFIR, la Ghidul solicitantului pentru submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”.

Potrivit unui comunicat de presa al Agentiei, transmis vineri catre Stiri Agricole, pentru sesiunea din acest an, fondurile alocate vor fi precizate in anuntul de lansare a apelului.

„(…) Prin pachetul 4.1.1. se pot depune proiecte de achizitii simple de utilaje agricole in cazul in care exploatatia cuprinde culturi de camp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor si plantele tehnice, precum si culturile horticole, inclusiv cele in spatii protejate.

Citeste si: Barbu(MADR): Romania ar putea obtine 30 de milioane de tone de porumb anual, dupa reabilitarea sistemului de irigatii

Solicitantii trebuie sa acorde atentie deosebita pentru dimensionare adecvata a parcului de utilaje, in conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii masinii cu suprafata fermelor pentru achizitionarea de masini agricole, postat pe pagina de internet a AFIR”, se arata in comunicat.

In ceea ce priveste ponderea sprijinului financiar acordat, acesta porneste de la 30% si poate ajunge la maximum 90%, in functie de dimensiunea economica a exploatatiei, de tipul de beneficiar si de investitiile ce urmeaza a se realiza prin proiect.

Valoarea finantarii nerambursabile este cuprinsa intre 350.000 de euro si 1,5 milioane de euro (pentru cooperative, grupuri de producatori si organizatii de producatori), raportat la dimensiunea economica a exploatatiei si la tipul de beneficiar.

AFIR precizeaza ca toate conditiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului sunt detaliate in cuprinsul Ghidului solicitantului si in anexele aferente, care sunt disponibile pe site-ul www.afir.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE