Sprijin pentru fermieri. A inceput depunerea cererilor

Facebook
Twitter

APIA ii informeaza pe fermieri ca incepand de astazi, 17 iunie 2024, se depun cererile de finantare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu si clima, sesiunea 1/2024, aferenta Interventiei DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2020.

In conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 115/2024, cererile de finantare se vor depune la Centrele APIA , pana la data de 13 septembrie 2024, ora 14:30.

Alocarea financiara pentru sesiunea 1/2024 este de 75.850.112 euro.

Pentru acordarea sprijinului financiar in cadrul schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu si clima”, solicitantul depune o cerere de finantare – conform Anexei 1 din Ghidul solicitantului; cererea se depune online pe site-ul www.apia.org.ro, in aplicatia electronica DR-07, se tipareste, se semneaza si se depune/transmite impreuna cu documentele aferente. In cazuri exceptionale, cererea de finantare se poate depune/transmite  doar pe suport de hartie impreuna cu documentele aferente. Cererile semnate, scanate si transmise la APIA prin email/alt mijloc de telecomunicatii trebuie semnate si in original de catre solicitant pana la finalizarea etapei de evaluare a cererilor de finantare.

Inainte de completarea si depunerea cererilor de finantare, beneficiarii trebuie sa intocmeasca dosarele tehnice aferente angajamentelor. Dupa intocmirea dosarelor tehnice, acestea sunt depuse la Garzile Forestiere in vederea verificarii si emiterii avizelor prin care se constata indeplinirea conditiilor de accesare a Interventiei DR-07.

Citeste si: MADR: Ministrul Barbu sustine cresterea bugetului Politicii Agricole Comune

Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat „Silvo-mediu si clima” se acorda anual, ca suma fixa pe unitatea de suprafata (hectar), proprietarilor (inclusiv Unitatilor Administrativ Teritoriale) de paduri din Fondul Forestier National, in baza unui angajament incheiat pentru o perioada de 5 ani si vizeaza compensarea pierderilor de venit si a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a implementarii unuia sau a celor doua pachete ale schemei de ajutor de stat:

  – Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniste, pentru care valoarea platilor compensatorii acordate este 38 euro/an/ha pentru intreaga suprafata inclusa in angajament;

Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rarituri, pentru care valoarea platii compensatorii acordate este  137 euro/an/ha pentru suprafata anuala pentru care se solicita sprijin in cadrul Pachetului 2 (Acest pachet poate fi accesat numai impreuna cu Pachetul 1).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat in baza schemei de ajutor de stat este de 100%.

Pentru suprafete mai mari de 500 ha se aplica degresivitatea sprijinului financiar, astfel ca nivelul platilor va fi ajustat.

Suprafata minima pentru care se incheie un angajament pentru pachetul 1 este de 100 ha.

Proprietarii de terenuri forestiere care detin suprafete mai mici si/sau care nu indeplinesc conditiile de accesare se pot asocia pentru a aplica in cadrul schemei de ajutor de stat.

Pentru a fi eligibili in cadrul schemei de ajutor de stat beneficiarii trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte, printre care enumeram:

sa detina amenajament silvic in vigoare pe toata suprafata din angajament;

– sa detina contract de administrare sau prestari servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru intreaga suprafata din angajament;

– sa participe in cadrul angajamentului cu toata suprafata de teren forestier detinuta intr-o unitate de productie si/sau protectie (conform amenajamentului silvic);

– sa delimiteze o zona de liniste compacta de cel putin 20% din totalul suprafetei pentru care se incheie un angajament, in cadrul careia nu se vor efectua taieri de masa lemnoasa pe intreaga perioada a angajamentului, cu exceptia situatiilor prevazute in Ghidul solicitantului (Pe suprafata din afara zonei de liniste, beneficiarul are dreptul sa efectueze lucrarile prevazute de amenajamentul silvic, avandu-se in vedere ca pe perioada angajamentului sa nu se intervina cu lucrari mai mult de o data pe aceeasi unitate amenajistica, cu exceptia situatiilor prevazute in Ghidul solicitantului);

– sa contracteze si sa efectueze lucrari de colectare a materialului lemnos folosind exclusiv atelaje la operatiile de adunat, scos si apropiat, pana la platforma primara, pe suprafata parcursa cu rarituri care face obiectul angajamentului pentru pachetul 2;

– sa respecte normele privind conditionalitatea pe toate terenurile agricole apartinand exploatatiei agricole si pe toata perioada angajamentului, in cazul in care detin si suprafete agricole.

Padurile incadrate in tipul I functional (TI – conform prevederilor amenajamentului silvic) nu sunt eligibile in cadrul schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu si clima”, iar terenurile destinate impaduririi sau reimpaduririi trebuie sa nu reprezinte mai mult de 15% din suprafata angajata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE